Home –  lichaam – Lichamelijk klanten tijdens zwangerschap

Lichamelijk klanten tijdens zwangerschap

zwangere dameJe bent zwanger! Super leuk natuurlijk, er komt een kindje op de wereld. Maar het is tevens een spannende tijd, want je wilt uiteraard dat je kindje super gezond is en er geen problemen ontstaan. Toch kunnen er tijdens je zwangerschap er een diverse lichamelijk klachten ontstaan die die redelijk onschuldig zijn en bij meerdere vrouwen voorkomen. Harde buiken zijn daar toch wel een bekend voorbeeld van, waar dus veel vrouwen mee te maken kunnen krijgen.

Als je dit voor het eerst meemaakt kan het behoorlijk spannend zijn en heel erg lijken. Je buik voelt hard aan en de eerste reactie van jouw als aankomende moeder is waarschijnlijk om je zorgen te gaan maken. Logisch natuurlijk en wij raden ook aan om altijd contact met de huisarts te zoeken in zo’n situatie.

Buik voelt stevig en hard aan

Het mag duidelijk zijn dat je buik dan hard voelt. Wel goed om te weten is dat het fenomeen zich vaker laat zien bij dames die al eens eerder bevallen zijn. Krijg je dus een tweede, derde of zelfs vierde kindje dan komt het statisch gezien vaker bij jou voor. Voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn kunnen er overigens ook mee te maken krijgen natuurlijk, maar gewoon in mindere mate dan vrouwen die al eens eerder bevallen zijn. Als jij begrijpt waarom de buik hard is, kan er je ermee omgaan. Via dit blogartikel kom je er meer over te weten. Ik geef overigens geen medisch advies hoor, bezoek je arts bij vragen en klachten altijd!

Dat je buik hard wordt is het resultaat van een geprikkelde baarmoeder. Die moet natuurlijk ergens door geprikkeld raken, dat ontstaat doorgaans niet vanzelf. Hier kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Meestal komt het door veel beweging in de bekken, daar is de baarmoeder namelijk direct mee verbonden. Veel beweging in de bekken zorgt voor veel beweging in de baarmoeder, waardoor deze geprikkeld kan worden.

Spanning op de bekken door beweging

babyDoor bepaalde bewegingen kan er redelijk wat spanning op de bekken komen te staan. Bukken en bepaalde draaien met de heupen zorgen voor extra spanning, wat zorgt voor extra problemen. Ben je tijdens je zwangerschap dus druk in de weer met de stofzuiger, het schoonmaken van de badkamer en andere huishoudelijke taken dan kunnen de harde buiken een sein zijn van je lichaam dat je even een stapje terug moet doen. Schakel bijvoorbeeld wat hulptroepen in voor het schoonmaken. Een vriendin, kennis en professionele schoonmaker inhuren is ook echt geen schande. Bespreek de harde buiken natuurlijk wel altijd met je arts, zodat deze op de hoogte is van de status.